Felhasználónév:
Jelszó:

Simonautó

Keresés az oldalon

 

 


Termékkereső

Minikosár

A kosár üres!

 

 

 

 


 

IAF logo

Autógumi

 

 

Kedves látogató! Üdvözöljük Önt honlapunk autógumi részlegén

 

 

Kérjük az autógumi vásárlás előtt, alaposan gondolja át milyen autógumira van szüksége, hiszen rengeteg márka megtalálható a piacon, melyek jellemzői eltérhetnek egymástól.

 


 

Az autógumi

egy tenyérnyi helyen szolgáltatja a tapadást és biztosítja az erőátvitelt a jármű és az út között.

 

 

Vásárlás előtt kérem, tekintse át rövid útmutatásunkat az autógumi jelöléseivel kapcsolatban.

 

Az autógumi alapadatai

 

Szélesség

Az autógumi magassága a szélesség százalékában
Radiál
Perem átmérő
Súly index
Sebesség index

M - 130 km/h
N - 140 km/h
P - 150 km/h
Q - 160 km/h
R - 170 km/h
S - 180 km/h
T - 190 km/h
U - 200 km/h
H - 210 km/h
V - 240 km/h
Z - 240 km/h felett

 

Autógumi ápolása

 

Az autógumik ápolására rengeteg ápoló anyag közül választhatunk, melyek használatával az autógumi megőrzi rugalmasságát, és növeli élettartamát is.
Használhatunk vízlepergető szereket is, melyek védik az autógumik felületét a nedvesség károsító hatásaitól.
Mindenképp oda kell figyelni az autógumi kerekekben lévő légnyomásra is, legalább havonta egyszer ellenőrizzük, majd növeljük, vagy csökkentsük az autógumik nyomását szükség szerint. Ne feledjük az autógumik kerekeiben lévő nyomás hatással van járművünk viselkedésére a közutakon.

 

4 okos tipp az autógumik tárolásához

 

Távolítsa el az autógumi mintázatának árkaiba került, szorult kavicsokat, szennyeződéseket!

Vízzel alaposan tisztítsd meg az autógumi kerekeit!
Száradás után kenjük le őket gumiápolóval!
Tárolja a gumiabroncsokat vegyi anyagoktól és hőforrástól távol; hűvös, páramentes, fénytől védett helyen!

 

 

 

 

Az autógumi tulajdonságai

 

Az autógumi irányíthatósága:

 

Az autógumi azon képessége, amivel kigyorsításkor és kanyarban segíti a járművet, hogy a vezető által kívánt útvonalon, és sebességgel haladjon. A típusok közötti különbségek száraz és nedves útfelületen is kimutathatók, így azt mindennapi használatban az átlagos vezetők is megérzik. Egyes autógumikat kifejezetten sportos használtra, nagyon jó irányíthatóságra optimalizáltak.

 

Az autógumi fékút távolsága száraz útfelületen:

 

A száraz útfelületen, egyenes vonalban való fékezéskor az autógumi márkák között minimális különbség mutatható csak ki. Természetesen nagyobb teljesítményű autókon, növelve a sebességet, szélesebb abroncsokon a eltérés egyre nagyobb.

 

Az autógumi fékút távolsága nedves/csúszós útfelületen:

 

Nedves útfelületen az autógumi fékútja között nagyon jelentős különbségek lehetnek. A téli gumiknál a különbségek tovább erősödnek akár 40%-osak is lehetnek.

 

Aquaplaning:

 

Országúton közlekedve találkozhatunk ezzel a jelenséggel, ha tócsába hajtunk és a futófelület már nem képes elvezetni a vizet. Ekkor az autógumik felúsznak a vízfelületen, nem reagálnak a kormánymozdulatokra és az autó irányíthatatlanná válik.

 

Autógumik gördülési ellenállása:

 

Hatással van a fogyasztásra. Az alacsony gördülési ellenállású autógumik által 2-5%-kal kevesebbet fogyaszt az autó. Az elmúlt pár évben több fogyasztáscsökkentésre optimalizált autógumi jelent meg a piacon.

 

Autógumik gördülési zaja:

 

A blokkok és lamellák (téli autógumi esetén) által keltett zaj. Nedves útfelületen a zaj fokozottan jelentkezik. A prémium kategóriás gyártók rengeteg energiát fektetnek a futófelület által keltett zaj csökkentésére. Óriási különbség tapasztalható egy blokk- és lamellaoptimalizált prémium kategóriás autógumi suhanása és az "ultra gazdaságos" gumik búgása vagy sivítása között. Az aszimmetrikus mintázatok általában halkabbak, mint a forgásirány kötött abroncsok.

 

Autógumik kapaszkodó képessége:

 

Jelentős eltérések mutathatók ki téli autógumik kapaszkodó képessége között.

 

Az autógumik egyenesfutása:

 

Kevés eltérés mutatkozik az autógumik között. Téli vagy négy évszakos gumit használva némileg romolhat az autó egyenes futása a nyárihoz képest.

 

Az autógumik élettartama/kopása:

 

Akár 80-100%-os eltérés is lehet a különböző típusú autógumik élettartama között.

 

Megbízhatóság/garanciális hibaarány:

 

Az európai forgalomba hozatalhoz minden autógumi típusnak ECE minősítő vizsgán kell átmennie. A minősítés meglétét az autógumi oldalfalán található E betű jelzi. A gumiabroncsokkal hagyományosan kevés (1% alatti) garanciális probléma szokott lenni. Bár az "ultra gazdaságos" autógumik is teljesítik a minősítő teszteket, azokat nem teljesítik túl. Ez gyakorlatban azt jelentheti, hogy Prémium kategóriás autógumik esetén a minőségellenőrzés szigorúbb, így lényegesen alacsonyabban tudják tartani a forgalomba kerülő hibás autógumik arányát.

 

Felhasznált alapanyagok:

 

Az autógumik bizonyos részei aromás olajat tartalmazó komponensekből épülnek fel. Ezek az anyagok az autógumi kopásával együtt a természetbe kerülve súlyosan károsítják azt. 2010-től tilos lesz az EU-ban olyan autógumit forgalomba hozni, ami aromás olajokat tartalmaz.

 


Tallózon autógumi webshopunkban, és ha nem találja az Önnek legmegfelelőbb autógumit, hívjon minket telefonon