Felhasználónév:
Jelszó:

Simonautó

Keresés az oldalon

 

 


Termékkereső

Minikosár

A kosár üres!

 

 

 

 


 

IAF logo

A motorgumi futófelülete / Motorgumi hasznos cikkek

A motorgumi futófelületét érdemes megvizsgálni, ha valami szokatlant vagy rendelleneset észlelünk, továbbá ha hosszabb út előtt vagy után állunk.


A motorgumi felületén, ha mély vágások, mély szúrások vagy berepedések vannak, a motorgumit cserélni kell.
Az enyhe felületi sérülések (1-2 mm ), bevágódások, karcok nem okoznak hibát a motor működésében.

Fontos tudnivaló, hogyha a sérülés van a profilblokkban, de az nem befolyásolja a motorgumi használhatóságát vagy szilárdságát akkor a motorgumi használható, mivel maga a sérülés a profilblokkkal együtt lekopik.  A profilblokk a mintaárkok (mélyedések) közötti rész.

 

A motorgumi mintaárkok

A profilblokkok között mélyedéseket mintaárkoknak hívjuk, tulajdonképpen ez a motorgumi negatív mintája.
A mintaárkok nagyon közel vannak a motorgumi szövetvázához, így az itt található vágásokat, repedéseket, szúrásokat jóval komolyabban kell venni.


Ha mély vágások, szúrások, repedések találhatók a mintaárkokban, a motorgumi azonnal cseréje szükséges, mivel a sérülések valószínűleg érintik a motorgumi szövetvázát is.

Fontos tudni azonban, hogy ezen hibák esetében nem a roncsolódás mértéke okozhat problémát, hanem a veszélyt a sérülésen keresztül bejutó szennyeződések, mint kosz, kavics, víz jelentik, melyek a rétegek közötti szövetekben megtapadhatnak, ezáltal a motorgumiban stabilitási és szerkezeti problémákat okozhatnak, így a motorgumi biztonságos használata csökken.